OCEAN DELIKATES
VELKOOBCHOD MALOOBCHOD

MOŘSKÉ RECEPTY

Salát z mořských plodů
1 paprika, 2 červené cibule, 150 g mražených mořských plodů,
10 g černých oliv, 3 Lžíce zeleninového vývaru, Lžíce šťávy z limetek, sůl, pepř, Lžíce sekané petrželky, plátek ciabatty.
Papriku nakrájíme na proužky, cibuli na tenká kolečka. Papriku, cibuli, rozmražené mořské plody a olivy smícháme. Také smícháme vývar, šťávu z limetek, sůl, pepř a petrželku. Dochutíme. Přelijeme přes salát. K tomu: opečená ciabatta.
 
 
Krevetový koktejl
Smícháme hrst rozmražených vařených vyloupaných krevet, jedno střední jablko, oloupané, bez jádřince, nakrájené na kostičky, kus salátové okurky, rovněž na kostičky, oloupané a bez měkkého vnitřku, asi tak 5 dkg tvrdého sýra, doporučuji klasický Madeland, ale zajímavé je i třeba Blaťácké zlato, lehounce
osolit, opepřit bílým pepřem, a spojit to dohromady zálivkou z jedné vrchovaté lžíce majonézy, jedné lžíce kysané smetany (lze nahradit bílým jogurtem)a pořádné lžíce tuhé neslazené šlehačky, té možno klidně i víc. Podávat důkladně vychlazené, tradičně ve zmrzlinovém poháru či širokém poháru na šampus vyloženém salátovým listem, ozdobené neslazenou šlehačkou, kouskem citronu a černou olivou s kouskem opečeného toastového chleba.
A obměna speciálně pro Nikitu - vmíchat do směsi ještě nadrobno pokrájenou šunku spolu s čtvrtinkami kuliček hroznového vína.
 

Paella s mořskými plody

Potřebujeme:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 12 slávek jedlých
  • 12 mořských ráčků (scampi)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 balení šafránu (asi 2 g)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 bobkový listopad sůl
  • pepř
  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 1 1/4 l masového vývaru
  • 2 snítky petrželky
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Slávky i scampi důkladně omyjeme a očistíme. Na velké pánvi rozehřejeme olivový olej a slávky v něm krátce opékáme, dokud se neotevřou. Přidáme scampi a také opečeme. Poté vše vyjmeme a uložíme do tepla. Na tuku necháme zesklovatět cibuli a česnek. Přisypeme šafrán s mletou paprikou a přidáme bobkový list, sůl a pepř. Přimícháme rýži a opečeme ji. Poté přilijeme ohřátý vývar. Necháme zhruba 25 minut dusit na mírném ohni, osolíme a opepříme. Na hotovou rýži rozdělíme mušle a scampi a pokrm ozdobíme petrželkou.

Těstoviny s mořskými plody

1 velké rajče, 1/2 malé feferonky, 1 stroužek česneku, 300g nevařených krevet, 4 kuchyňsky upravené sépie (zhruba 250g), 500g malých mušlí slávek, 500g mušlí zaděnek, 5 lžic olivového oleje, 1/8l bílého vína, 2cl brandy, 400g domácích vaječných nudlí (čerstvých nebo mrazených), sůl, čerstvě mletý pepř.

Rajče spařte, sloupněte a nakrájejte na kostičky. Feferonku zbavte semen a najemno nakrájejte. Krevety oloupejte. Sépie očistěte, opláchněte a osušte. Větší sépie nakrájejte na kolečka, malé ponechejte v celku. Lastury mušlí důkladně okartáčujte pod tekoucí studenou vodou, okrajové vousky odstraňte. Neuzavřené mušle nepoužijte. Rozehřejte 3 lžíce oleje. Přidejte rajče, feferonku, česnek, mušle, sépie a víno. Přikryté duste při střední teplotě, až se mušle otevřou. Mušle, které se neotevřely, odstraňte. Několik mušlí uvolněte z lastur. Vývar přeceďte. Mořské plody a rajčata vraťte zpět do pánve s rozehřátým olejem. Ochuťte brandy. Duste 3 minuty. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, sceďte je a okapané promíchejte s mořskými plody.

Rybí "paela"

Suroviny:

  • 200 g mořských plodů
  • 225 g mořské tresky
  • 225 g mořské štiky
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 4 rajčata
  • 225 g rýže
  • 450 ml rybího vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 75 g hrášku (může být sterilovaný)
  • šafrán
  • sůl, pepř
  • petrželka
  • citrón


  • Postup přípravy:
    Na pánvi orestujeme mořské plody na oleji s česnekem a cibulkou. Přidáme papriku, zalijeme bílým vínem, vývarem a podusíme. Ke konci dušení přidáme kousky nakrájených ryb (vyžadují krátkou jen krátkou dobu), sůl, pepř, petrželku a citrónovou šťávu a provaříme. Přidáme rýži (částečně ji můžeme již předvařit), rajčata, šafrán a dochutíme.

    Krevety podle Ken Homa

    Suroviny:

  • 300 g nevařených krevet
  • zázvor na proužky
  • sůl, pepř
  • česnek nasekaný na plátky
  • rýžové víno
  • sezamový olej
  • rostlinný (sojový) olej
  • mango (pokud nemáme - nahradíme broskvemi nakrájenými na měsíčky)

  • Příloha: rýže

    Postup přípravy:
    Rozpálíme olej v pánvi wok. Do pánve vhodíme zázvor, česnek a vše krátce orestujeme. Pak přidáme nevařené krevety, opepříme, osolíme a přidáme broskve (mango). Přidáme rýžové víno a zakápneme sezamovým olejem.